Francuska poziva Njemačku da što prije pokrene svoju ekonomiju

0

Njemačka bi trebala što je moguće prije pokrenuti svoju ekonomiju koja usporava, rekao je u četvrtak francuski ministar finansija, jedva skrivajući frustriranost zbog sporosti Berlina u poticanju ekonomskog oporavka.

Francuski donositelji politika sve su više zabrinuti jer njemačka ekonomija, najveća u Evropi, ne zna kako odmaknuti se od ruba recesije i žele da Berlin učini više sa svojim budžetskim suficitom.

Na konferenciji za novinare s njemačkim ministrima finansija i ekonomije, francuski ministar finansija Bruno Le Maire rekao je da su dvije zemlje dogovorile strategiju kojom žele odgovoriti na globalno ekonomsko usporavanje i trgovinske napetosti, koje naročito teško pogađaju njemačku izvozno orijentiranu ekonomiju.

Rekao je da se strategija temelji na tri stupa: “Daljnje smanjenje javnog duga gdje je potrebno. A to je slučaj u Francuskoj; daljnja provedba strukturnih reformi, kako mi to činimo u Francuskoj; usvajanje budžetskih politika koje će preuzeti vodeću ulogu od monetarnih politika.”

No napomenuo je da se, premda postoji saglasnost o pristupu, još vodi rasprava o vremenskom okviru za djelovanje.

“Savršeno dobro znam – Olaf Scholz i ja razgovaramo puno o tome – da je Njemačka počela trošiti više novca, ali još se vodi rasprava o vremenskom okviru”, rekao je Le Maire govoreći o njemačkom ministru financaija.

“Njemačka je spremna, i dalje vjerujemo da je već sada potrebno aktivirati ovu strategiju”, dodao je.

Hina