Francuska od 2019. uvodi kazne za nerecikliranu plastiku

0

Francuska planira sljedeće godine uvesti kaznene mjere koje će povećati cijene potrošačke robe ukoliko je zapakirana u nerecikliranu plastičnu ambalažu, objavila je u nedjelju visoka dužnosnica ministarstva zaštite okoliša.

Te su mjere tek dio paketa koji vlada namjerava aktivirati u sljedećim godinama a uključuje, između ostalog, uvođenje sustava naknada za plastične boce, kazala je državna tajnica za ekološku tranziciju Brune Poirson u razgovoru za dnevnik Journal du Dimanche.

“Nije dovoljno tek objaviti rat plastici. Moramo transformirati francusko gospodarstvo”, rekla je Poirson u razgovoru za francuski dnevnik. 

Prema novim planovima, proizvodi u recikliranoj plastičnoj ambalaži mogli bi biti i do 10 posto jeftiniji a oni koji sadrže nerecikliranu plastiku i do 10 posto skuplji, naglasila je Poirson.

„Bude li postajala mogućnost izbora između dvije plastične boce, od reciklirane odnosno nereciklirane plastike, ona prva bit će jeftinija“, pojasnila je.

Emmanuel Guichard iz udruge Elipso, koja okuplja proizvođače plastične ambalaže, oprezno je pozdravio plan. „Kada se radi o bocama, potrošačima se može ponuditi izbor. No, ne smijemo zaboraviti da su tu i drugi proizvodi. Tako čašice za jogurt od reciklirane plastike još ne postoje“, kazao je.

“Nadamo se da će kompanije prigrliti novi plan i da na kraju potrošači neće biti ti koji će plaćati” nove mjere, rekla je Flore Berlingen iz udruge Zero Waste France.

Francuska vlada također želi povećati porez na ukopavanje smeća na odlagalištima i istodobno smanjiti poreze na poslove recikliranja, nadajući se da će time riješiti sve veći problem tona plastike koje na kraju završavaju u oceanima.

“Skuplja nereciklirana plastika eliminirat će značajan dio prekomjerne ambalaže”, smatra Poirson.

Francuska trenutno reciklira oko 25 posto plastike, prema časopisu 60 Million Consumers.

Već su zabranili jednokratne plastične vrećice u supermarketima, ukoliko se one ne mogu kompostirati, nadajući se da će potaknuti ljude da odlaze u kupovinu s vlastitim vrećicama.

Lanci supermarketa Carrefour i Leclerc objavili su da će u narednim mjesecima prestati prodavati plastične slamke, prije zakonske zabrane koja bi na snagu trebala stupiti 2020. godine.

Hina