Francuska ekonomija pašće 11 umjesto 8 posto

0

Francuska ekonomija ove godine će se smanjiti za 11 posto zbog koronavirusne krize a čekaju je još teži dani dok stvari ne krenu nabolje sljedeće godine, izjavio je u utorak ministar finansija ove zemlje Bruno Le Maire.

Francuska je uvela neke od najrigoroznijih mjera u Evropi sredinom marta, a ograničenja je počela ukidati tek 11. maja. Kafići, barovi i restorani dobili su mogućnost da se ponovo otvore za redovno poslovanje tek u utorak.

„Teško nas je pogodio virus, preduzeli smo efikasne mjere da zaštitimo zdravlje Francuza, ali ekonomija se praktično zaustavila na tri mjeseca“, rekao je Le Maire za radio RTL, prenio je Reuters.

“Platit ćemo to ekonomskim rastom”, rekao je, dodavši da je u pripremi rebalans budžeta kojim će se prognozirati smanjenje od 11% u odnosu na ranije prognoziranih 8%.

Pomoć države

Oko 300.000 kafića, barova i restorana ponovo su otvoreni u utorak a Le Maire je rekao da će oni i dalje moći računati na donacije vladinog fonda za solidarnost do kraja godine kako bi im se pomoglo u pokrivanju fiksnih troškova.

“Čak i ako je teško to čuti na dan kada sija sunce i kafići se ponovo otvaraju, najteži dio je još uvijek ispred nas u socijalnom i ekonomskom pogledu”, rekao je Le Maire.

Vlada pokušava spriječiti niz bankrota maloprodajnih kompanija, tražeći kupce za velike lance odjeće Camaieu, Conforama i La Halle koji zapošljavaju hiljade ljudi, rekao je Le Maire.

On je za ovaj mjesec najavio planove podrške za industriju turizma i automobila a kazao je da se mjere za avioindustriju pripremaju za sljedeću sedmicu. Nakon toga trebale bi uslijedii mjere podrške za sektor start-upa i građevine.

D. Hadžić