Francuska ekonomija pala manje od predviđenog

0

Francuska ekonomija smanjila se u prvom tromjesečju manje nego što se prvobitno očekivalo, iako je ostala duboko u recesiji zbog zastoja nastalih kao posljedica pandemije koronavirusa, pokazali su u petak podaci službene agencije INSEE.

Druga najveća ekonomija eurozone smanjila se za 5,3% u prva tri mjeseca godine u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je INSEE, revidirajući svoju početnu procjenu pada od 5,8%, javlja agencija Reuters.

Ipak, to je bio najdublji kvartalni pad Francuske od 1968., kada su Francusku zahvatili građanski nemiri, masovni studentski protesti i opći štrajkovi.

Nakon što je ekonomija u četvrtom tromjesečju pala za 0,1%, Francuska je ušla u tehničku recesiju, definiranu kao dva uzastopna kvartala ekonomskog pada.

Vlada Francuske uvela je od sredine marta jedne od najstrožih mjera ograničenja u Evropi- Duga lista ekonomija zaustavljena je u martu sve do 11. maja kada su počela da se ukidaju ograničenja.

Iako se ekonomska aktivnost postepeno vraća, INSEE je početkom ove sedmice procijenio da bi se ekonomija u drugom kvartalu mogla smanjiti 20%.

Obustava poslovne aktivnosti smanjila je potrošnju domaćinstava koja su tradicionalno motor rasta Francuske. INSEE je u petak rekao da je potrošnja korisnika u aprilu pala za rekordnih 20,2% u odnosu na mart, kada je već pala za 16,9%.

D. Hadžić