Forto i Čubrilović: Šćepan Polje je prioritet

0

Izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum – Šćepan Polje zajednički je prioritet, potvrdili su na današnjem sastanku u Sarajevu ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Bosna i Hercegovina je planirala novac u budžetu za izgradnju mosta, a u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, kao i Vladom Crne Gore, intenzivno se radi na osiguravanju novca za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta s obje strane granice.

Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju iako je magistralni put koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu.

– Napravljen je značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja novca za izgradnju ceste, čiji početak izgradnje očekujem u svom mandatu. Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju treba da budu uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane, uključujući i entitetski i državni nivo vlasti – rekao je ministar Forto.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko Distrikta od kog zavisi izgradnja dviju autocesta: Tuzla – Orašje i Doboj – Bijeljina, kao i novog mosta Brčko – Gunja.