Ford patentirao izduvnu cijev koja se uvlači

0

Ideja je da se poboljšaju manevarske sposobnosti terenaca pri velikim promjenama nagiba zemljišta po kome se auto kreće.

Konkurencija među proizvođačima SUV i “off-road” vozila je sve veća, a Ford je odlučio da uvede tehnološku novinu koja će mu pomoći da bude u prednosti u odnosu na rivale.

Naime, američki proizvođač je patentirao zadnju cijev izduvnog sistema koja može da se uvlači ispod vozila.

Kako saznaje CarBuzz, patentna prijava je podnijeta u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj, a cilj ove inovacije je da izduvna cijev ne štrči pozadi, čime se poboljšavaju manevarske sposobnosti na teškim terenima, odnosno povećava maksimalni mogući silazni ugao vozila, prenosi B92.

“Maksimalni dozvoljeni silazni ugao mnogih terenskih vozila je manji od napadnog ugla. Razlika između ova dva ugla može uzrokovati nekoliko problema”, piše Ford u prijavi patenta.

“Kada se, na primjer, vozilo kreće po teškom terenu, u slučaju velikog silaznog ugla, izduvne cijevi mogu udariti u tlo uzrokujući oštećenje i potencijalno deformaciju ovih cijevi”, navodi ovaj američki proizvođač.

Uvođenjem pokretne zadnje izduvne cijevi, Ford bi mogao poboljšati terenske sposobnosti svojih SUV i terenskih vozila, bez redizajniranja zadnjeg dijela automobila.

To bi takođe pomoglo da se izbjegne oštećenje izduvnih cijevi terenskih vozila.

Vozač bi upravljao ovim sistemom jednostavnim prebacivanjem vozila u terenski režim, a cijev bi se zatim automatski uvlačila.

Da li će ova inovacija zaista ući u proizvodnju, ostaje da se vidi, ali s obzirom da su se Ford Bronco i Bronco Sport nedavno pridružili gami Fordovih terenaca, američkom proizvođaču svakako ne nedostaje vozila koja bi mogla koristiti tu tehnologiju.