FlyBosnia otpustila skoro polovinu uposlenika

0

Kompanija FlyBosnia otpustila je gotovo polovicu cjelokupne radne snage i bori se da isplati plate zaposlenicima, jer dugovi prema aerodromu Sarajevo i drugim dobavljačima i dalje rastu, piše EX-YU Aviation News.

Od 100 zaposlenika, uključujući i rukovodstvo firme, četrdeset je otpušteno, a osam od petnaest pilota također je napustilo prevoznika. Nadalje, firma nije isplatila plate od dva mjeseca, dok doprinosi nisu isplaćeni od aprila.

“Jednom kada upitamo kada ćemo dobiti platu, uprava odgovara rekavši da trebamo potražiti posao negdje drugo ako smo nezadovoljni”, rekao je jedan zaposlenik.

Firma je prijavljena Direkciji za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) zbog kršenja prava radnog mjesta.

FlyBosnia, koja je ove sedmice krenula s dva sedmična leta između Sarajeva i Rima, a nastavit će usluge prema Rijadu u narednim danima, pisala je svojim zaposlenicima da ih upozori na njihovo ponašanje.

“Odlazak u BHDCA i prijavljivanje firme nekome iz Direkcije potpuno je neprihvatljivo ponašanje”, napisala je firma.

U pismu se dodaje: “Svi ste odrasli ljudi, imate slobodu izbora, mišljenja i izražavanja, ali ovakvim ponašanjem vi ste odgovorni i ne biste trebali biti nigdje u blizini aviona i širiti negativnost među posadom.”

FlyBosnia je nedavno vratila jedan avion i tokom zimske sezone će koristiti samo jednu letjelicu.

Kompanija je nedavno najavila uspostavljanje letova ka Parizu i Barseloni. 

Podsjetimo da iza kompanije FlyBosnia stoji saudijska Al Shiddi grupacija, koja je vlasnik i Sarajevo City Centra.