Agencija Fitch snizila kreditni rejting Katara na AA-

0

Agencija Fitch je snizila kreditni rejting Katara na AA-, navodeći kao razlog mali napredak u pravcu okončanja embarga protiv tog emirata, koji su uvele susjedne zemlje Perzijskog zaljeva predvođene Saudijskom Arabijom.

Fitch je snizio rejting Katara za dugoročno zaduživanje za jedan stepen, tako da se ta zemlja sada nalazi u grupi sa Belgijom i Južnom Korejom, uz negativne izglede, objavila je rejting agencija iz Njujorka, a prenosi Bloomberg.

Depoziti stranih klijenata u bankama u Kataru znatno su pali u junu, nakon što su susjedne arapske zemlje s Bliskog istoka smanjile diplomatske i prometne veze s Dohom. Depoziti inostranih klijenata u katarskim bankama, većinom devizni depoziti, u junu su se smanjili na 170,6 milijardi rijala (46,9 milijardi dolara), u odnosu na 184,6 milijardi rijala u mjesecu maju, što predstavlja pad od 7,6 posto.

Oblast Zaljeva u dubokoj je diplomatskoj krizi otkad su Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein prekinuli odnose s Dohom 5. juna i uveli ekonomske sankcije protiv naftom bogatog emirata, optužujući ga da podržava “terorizam” i održava bliske odnose sa Iranom, regionalnim suparnikom saudijskog kraljevstva.