Fis Vitez podijelio stotine otkaza

0

Kompanija Fis iz Viteza od početka krize otpustila je veliki broj radnika. Kompanija ima tržne centre širom BiH a bavi se prodajom mještovite robe, te je bila žestoko pogođena mjerama koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje pandemije.

Prema informacijama BiznisInfa, Fis je otpustio više stotina radnika.

Neke špekulacije objavljene na društvenim mrežama govore da je možda riječ i o više od hiljadu otpuštenih, iako nismo dobili potvrdu za tu informaciju.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, kaže za BiznisInfo da ima određene informacije o otkazima u Fisu.

Obratili se sindikatu

– Nemamo zvanične podatke jer Sindikat nema nijednog člana u toj kompaniji i moram napomenuti da ne znam da li je u pitanju otkaz ugovora o radu ili neprodužavanje ugovora. Međutim, ja sam još 20. marta dobila poruke od nekoliko radnika i to poruke potpisane imenom i prezimenom što je neuobičajeno buduući da nam se u dosta slučajeva radnici obraćaju anonimno – kazala nam je Beširović.

Prema informacijama ovog sindikata, otkazi su prvo počeli u Livnu, zatim u Bijeljini i Bihaću.

– Naknadno sam čula informacije i o otkazima u Vitezu. Prema informacijama koje su došle do nas, riječ je o oko 200 otkaza koji su podijeljeni za dva sata. Poslije sam pokušala kontaktirati nekoga od radnika međutim niko od njih nije htio javno govoriti o tome – istaknula je naša sagovornica.

Godinama ostvarivali ogromnu dobit

Prema podacima našeg portala, Fis Vitez je lani ostvario čistu zaradu, odnosno neto dobit od oko 30 miliona KM. U nekoliko prethodnih godina godišnja neto dobit je bila i nešto iznad tog iznosa.

Na kraju prošle godine kompanija je imala oko 3.000 uposlenih.

BiznisInfo je poslao upit Fisu na koji nam nije odgovoreno, a nekoliko puta smo bezuspješno pokušali telefonski stupiti u kontakt s predstavnikom službe za infomisanje ove kompanije.  

Zanimalo nas je koliko su tačno otkaza podijelili i da li su mogli premostiti ovaj period dijelom dobiti koju su ostvarivali prethodnih godina.

Inače, podsjetimo da je Vlada SBK najavila da će subvencionisati samo 50 posto minimalne plate i to samo onim kompanijama čiji je rad bio zabranjen i koje nisu otpuštale radnike.

D. S.