Firme u Tešnju na meti hakera

0

Nekoliko tešanjskih kompanija u zadnjih nekoliko dana je na meti hakerskih napada, javlja ZOS radio. Prema tvrdnjama ovog tešanjskog radija, hakeri sa računa firmi u Tešnju skinuli nekoliko stotina hiljada maraka.

Radi se o tome da hakeri napadaju firmu putem mail-a, upotrebom tehnika napada na internetu koje imaju za cilj prevare korisnika u smislu promjene instrukcije za plaćanje robe i usluga, instaliranja malicioznih kodova u informacioni sistem korisnika i preuzimanja sesija internet bankarstva, te kriptovanja računara korisnika i zahtijevanja uplate otkupnine u svrhu deskripcije sadržaja.

Više firmi u Tešnju je pričinjena do sada neutvrđena materijalna šteta, te za tu štetu hakeri traže novac kako bi vratili oduzete podatke. Kako saznaje ZOS radio, na meti su bile i banke.

Savjetuje se korištenje licenciranom operativnog sistema, antivirusa, kontinuirani nadzor mrežnih događaja, redovno ažuriranje postavki e-mail korisničkog računa, servera i da se obrati pažnja na to koje mailove otvarate.