Firma u usponu radnicima isplatila po 2,5 hiljade KM

0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva finansija donijela uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca u maksimalnom iznosu 2.520 konvertibilnih maraka (KM), dinamika isplate i način realizacije.

Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Binas iz Bugojna je odlučio iz svojih sredstava jednokratno uplatiti danas, 14. juna, svim radnicima po 2.520 KM.

To je pohvalan potez direktora Abaza Mandžuke i oko 400 radnika Binasa će danas imati uvećan račun za pomenuti iznos, ispričao je uposlenik Binasa.

Radnici su prethodnih dana dobili topli obrok i platu za mjesec maj.

Binas je najpoželjniji poslodavac u Bugojnu upravo zbog redovnih plaća koje su u prošlosti kasnile po nekoliko mjeseci, izvještava Bugojno danas.

BiznisInfo.ba podsjeća da je Binas kompanija koja je u većinskom državnom vlasništvu s obzirom da Federacija BiH ima 51 posto dionica.

Naime, ova je kompanija drastično povećala prihode u prošloj godini. Binas je lani imao ukupne prihode od oko 25 miliona KM, odnosu na 8 miliona u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast. Procentualno gledajući, zaključili smo da je Binas najviše rastao u 2023. godini od svih kompanija namjenske industrije u FBiH.

Pritom su ostvarili čistu dobit od 276 hiljada KM. Firma je na kraju prošle godine imala 355 zaposlenih.