Firma u Hercegovini ide u stečaj, svi radnici poslati na biro

0

Preduzeće je blokirano zbog duga od 900.000 konvertibilnih maraka

Preduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji i prijeti mu stečaj, a svi zaposlenici su otpušteni i poslani na evidenciju Službe za zapošljavanje.

Na 14. redovnoj sjednici Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona predsjednik Vlade ZHK Predrag Čović opisao je situaciju u preduzeću Rudnici boskita d.o.o.

– Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg su blokirani od strane Porezne uprave FBiH radi poreznog duga koji iznosi oko 900.000 KM, a zbog obaveza koje su narasle na oko 3 miliona konvertibilnih maraka kompletan Nadzorni odbor je dao ostavku i svi djelatnici su otišli na evidenciju biroa za zapošljavanje – objasio je Čović

Čović je naglasio kako će Vlada imenovati nove članova Nadzornog odbora Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg.

– Vlada će poduzeti određene mjere, nadam se već na sljedećoj sjednici, imenovati novi Nadzorni odbor i vjerojatno imenovati novu Upravu koja će pokušati spasiti Rudnike boksita da ne odu u stečaj – rekao je Predrag Čović.

– Ako ne uspijemo to, ispoštovat će se zakonska obveza i Rudnici boksita d.o.o. će ići u stečaj što bi značilo da će stečajni upravitelj preuzeti upravljanje nad rudnikom – objasio je Čović.

S ovakvim raspletom u poduzeću Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg bez posla je ostalo 37 osoba, izvijestio je Vrisak.info.