Firma iz BiH investitor jednog od najvećih projekata u regionu

0

U mjestu Ervenik, nedaleko od Knina, gradi se najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj i široj regiji snage 142 megavata.

Vrijednost projekta je vrtoglavih 1,8 milijardi kuna (237 miliona eura). Za usporedbu, Pelješki će most koštati Hrvatsku nešto više od dvije milijarde kuna.

Iza investicije kod Knina stoji grupacija Lager iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića, jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi u Bosni i Hercegovini, piše hrvatski tportal.

Projekt se razvijao punih 16 godina, prva je lopata zabijena krajem prošlog ljeta, a ove sedmice kreće postavljanje vjetroturbina.

Vjetroelektrana službenog imena Krš-Pađene imat će ukupno 48 vjetroturbina. Smještena je na kamenitoj visoravni površine 21 kilometar kvadratni.

– U odmakloj smo fazi zemljanih radova. Probili smo oko 42 kilometra pristupnih putova, a toliko ćemo postaviti i srednjenaponskih kablova. Gradi se trafostanica, ključan dio vjetroparka. Idući tjedan krećemo s postavljanjem prvih stupova, visokih 134 metra – rekao je Jakov Jukić, član uprave firme C.E.M.P., koja je dio Lager grupacije i nositelj projekta.

Kad se postavi turbina, vrh elipse bit će na 200 metara.

– To su najveće vjetroturbine u Hrvatskoj. U svaki temelj jedne vjetroturbine ide 570 kubika betona te 90 tona armaturnog i nosivog čelika – ističe Jukić.

Jukić je ekipu proveo kroz gradilište na kojem je radilo oko 200 ljudi.

Radovi, uz neka sitna kašnjenja, zasad idu prema planu te je ukupna izgrađenost već na 70 posto odrađenog.

Plan je da se do sredine marta postavi sedam vjetroturbina snage 20 megavata, a do početka jeseni trebalo bi proraditi svih 48 vjetroturbina. Zatim ide period probnog rada i do kraja godine vjetropark će biti pušten u rad.

Projekti i u Bosni i Hercegovini

Kompanija iz Posušja regionalni je lider u prodaji građevinskih mašina i rudarske opreme te je generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva (Hyundai, Terex, Tesab itd.).

Ima više od 300 zaposlenih i, osim u zemljama bivše Jugoslavije, posluje u Albaniji i Švicarskoj.

Godišnji prihodi joj se kreću oko 65 miliona eura. Zadnjih godina snažno ulaže u rudarstvo, kamenolome i obnovljive izvore energije, a u Ljubuškom ima tvornicu za proizvodnju prikolica i poluprikolica za transport specijalnih tereta.

Krajem 2017. Lager je potpisao i sporazum o realizaciji projekta termoelektrane u BiH, vrijedan preko 500 miliona eura.

Uz vjetroelektranu Krš-Pađene u Hrvatskoj, Lager ima u planu graditi vjetroelektranu Gradina (42 megavata) kraj Tomislavgrada u BiH.

– Cilj nam je postati regionalni lider u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, ali i vodeća firma u logistici, montaži i transportu opreme za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zbog toga smo i nabavili najmoderniju opremu za transport i podizanje, u koju smo uložili preko 13 miliona eura’, ističe Dragan Stipić, izvršni direktor Lagera.

Projekt Krš-Pađene, odnosno tvrtku C.E.M.P., preuzeli su 2012. od investitora iz Austrije koji su se dotad devet godina bezuspješno borili sa hrvatskom birokratijom.

U Lageru očekuju da će im se investicija u vjetroelektranu Krš-Pađene, vrijedna 237 miliona eura (1,8 milijardi kuna), vratiti u roku od devet do 10 godina.

Posušaci su dosad u Krš-Pađene investirali oko 120 milijuna eura vlastitih sredstava, bez uključivanja banaka, što je preko 50 posto ukupne investicije.

Sad očekuju podršku Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) te da im odobri kredit od preostalih 118 miliona eura kako bi dovršili projekt.

Izvor. tportal.hr