FIPA: Značajan prostor za povećanje investicija iz Turske

0

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković susrela se s generalnim konzulom Bosne i Hercegovine u Istanbulu Sinišom Mihailovićem kako bi razgovarali o mogućnostima nastavka saradnje na promociji investicijskih potencijala BiH za turske privrednike.

FIPA je potpisala 16. marta 2021. godine u Ankari Memorandum o saradnji s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske s ciljem pružanja podrške razvoju investicijske saradnje između dvije zemlje, stvaranja povoljnih uslova za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova u BiH i Turskoj.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, zaključno sa decembrom 2019. godine, investicije iz Republike Turske su iznosile 405 miliona KM i Turska se nalazi na jedanaestom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH.

Sagovornici su saglasni da postoji značajan prostor za unapređenje priliva direktnih stranih investicija iz Turske, uvažavajući dobre odnose BiH i Turskom po svim osnovama, te pogodnosti koje BiH nudi poput nižih poreza, ugovora o slobodnoj trgovini, niže cijene električne energije i drugih operativnih troškova.

Promocija projekata

Direktorica Marković je s direktorom Predstavništva VTK BiH u Istanbulu Tarikom Šahmanom razgovarala o njihovom projektu koji se odnosi na promociju IT i turističkog sektora u Turskoj.

S tim u vezi dogovoreno je i učešće FIPA-e na događajima koji se planiraju organizovati, predstavljanje prilika i projekata iz ovih sektora te razmjena informacija i korištenje promotivnih materijala i sektoriskih analiza koje FIPA radi za svaki sektor.

 U 2020. godini, ponovo je registrovan godišnji rast izvoza iz BiH u Tursku, a uvoz iz Turske u BiH je niži za 7% u odnosu na 2019. godinu.