FIPA traži stranog partnera za „Aluminij“ Mostar

0

Agencija za unapređenje stranih investicija /Fipa/ intenzivno će raditi na pronalaženju adekvatnog stranog partnera za Fabriku „Aluminij“ iz Mostara, da bi se stimulisalo dodatno investiranje, kreiranje novih radnih mjesta i jačanje globalne konkurentnosti ovog mostarskog giganta.

Direktor Fipe Gordan Milinić izrazio je spremnost da stranim investitorima adekvatno budu predstavljene ogromne privatizacione i investicione mogućnosti Fabrike „Aluminij“ iz Mostara.

On je tokom jučerašnje posjete „Aluminiju“ upoznao direktora Ružicu Udovičić o intenzivnim aktivnostima Fipe na privlačenju stranih investitora.

U saopštenju Fipe navodi se da je „Aluminij“ odlukom Vlade Federacije BiH uvršten u plan privatizacije za ovu godinu, što predstavlja odličan trenutak da se promoviše stranim investitorima.

Zahvaljujući savremenim proizvodnim pogonima, čistoći metala koja dostiže nivo od 99,8 odsto i proizvodnim kapacitetom od 130.000 tona primarnog i dodatnih 30.000 tona pretopljenog metala, ova fabrika predstavlja izuzetno konkurentan privredni subjekat ne samo u BiH, nego i na međunarodnom tržištu metala.

„Aluminij“ zapošljava više od 800 radnika, a više od 90 odsto proizvoda se izvozi van granica BiH, pri čemu je ostvarena godišnja vrijednost veća od 150 miliona evra.

Na sastanku je, osim o privatizacionim mogućnostima koje se otvaraju stranim investitorima, razgovarano i o ogromnim investicionim potencijalim „Aluminija“ instalisanjem prerađivačkih kapaciteta, čime bi bio omogućen veći nivo prerade proizvoda i kreiranje dodatne vrijednosti, navodi se u saopštenju Fipe.