FIPA: Porasle direktne strane investicije u BiH

0

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI za period od januara do juna 2019., direktne strane investicije su iznosile 650,1 milion KM ili 332,4 miliona eura više u odnosu na isti period 2018, što predstavlja povećanje od 53,6 posto.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić ističe da je ovo značajna novost kad se uzme u obzir da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina (gotovo 800 miliona KM godišnje).

Ukoliko se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi  se dostići i magična cifra od milijardu maraka, navode iz FIPA-e.

Iako su svi razgovori sa potencijalnim stranim investitorima opterećeni nezgodnim pitanjima stranih investitora o teškoj političkoj situaciji u BiH, stalno prisustvo FIPA-e na svim skupovima investitora, prezentacije i sastanci, kao i ukazivanja na prednosti ulaganja u BiH i pozitivna iskustva sadašnjih  stranih investitora u BiH, daju rezultate.

Za takav  rad FIPA je  u aprilu ove godine na velikom investicionom samitu u Dubaiju proglašena najboljom investicionom agencijom  u srednjoj i istočnoj Evropi.

Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA  neprekidno insistira  kroz svoje preporuke Vijeću ministara  BiH i svim entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima.

 – FIPA  ni u jednom momentu ne dozvoljava da se strani investitori osjećaju usamljeno pred brojnim administrativnim preprekama u BiH, već ih kontinuirano prati, interveniše kod nadležnih organa i preporučuje otklanjanje smetnji koje uočava, što je u velikoj mjeri doprinijelo širenju poslovanja postojećih kompanija stranih investitora, te pokretanju novih, što u konačnici dovodi do porasta broja zaposlenih – navode iz ove agencije.

U naporima za traženje novih potencijalnih investitora FIPA ističe da ima veliku pomoć Ministarstva vanjskih poslova  BiH sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Vanjskotrgovinske komore BiH i svih privrednih komora, te stranih ambasada u Sarajevu.

 – Pred svim organima u BiH je zadatak da nastave sa sprovođenjem potrebnih reformi, predlaganjem mjera za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanje imidža zemlje, te pronalaskom novih investitora za Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju iz FIPA-e.