Finansijski kolaps Svete Stolice: Dug iz prošlosti enorman

0

Dug, kako je procijenjeno 2018. godine, iznosi oko 4,8 milijardi eura, uključujući kamate i zakonske kazne zbog zakašnjenja

Evropska komisija u petak je ponovila zahtjev Italiji da od Svete Stolice naplati zaostali opštinski porez na nekretnine (ICI), prenosi Jutarnji list.

Odnosi se na vatikanske nekretnine na italijanskom državnom tlu, koje nisu u funkciji vjerskih obreda. Taj porez Sveta Stolica nije plaćala (dijelom ili u potpunosti) od 2006. do 2011. Dug, kako je procijenjeno 2018, iznosi oko 4,8 milijardi eura, uključujući kamate i zakonske kazne zbog zakašnjenja.

Evropski sud pravde naredio je Italiji još prije pet godina da zahteva od Svete Stolice naplatu tog duga. Sveta Stolica je 2019. platila Italiji 9 miliona eura zaostataka, ali za direktni opštinski porez na nekretnine (IMU), kojim je od 2012. zamijenjen ICI.

Organi Unije smatraju da nije presudno da li je vlasnik ili zakupac nekretnine neprofitna ustanova, nego presuđuje odvija li se u njoj neka komercijalna djelatnost (na primjer naplata prenoćišta, naplata ulaznica itd).

Uplata sigurno neće biti brza. Italija zasad, čini se, nema namjeru da potražuje ​​svih neplaćenih 4,8 milijardi eura. Prije pet godina govorilo se da Svetoj Stolici treba ponuditi dogovor kojim bi joj veći dio duga bio oprošten, pa bi morala, na rate, da plati 20-25 posto duga, umanjenog za kamate i zakonske kazne zbog zakašnjenja. Tad se računalo da bi to Svetu Stolicu izašlo oko milijardu eura.

I to bi za Svetu Stolicu bio neizdrživ finansijski udar, možda i kolaps, tim više što je njen bilans u deficitu, nakon tri tegobne pandemijske godine. To je naglasio i Sekretarijat za ekonomiju Svete Stolice.

Proteklih dana papa Franja je potpisao reskript o promjeni dosadašnjih pravila o najmu stanova koji se iznajmljuju kardinalima i monsinjorima, ukinuvši povlašćene zakupnine postepeno, kako koji ugovor istekne.

I u Vatikanu se kaiš steže, ali naplata poreskog duga italijanskim opšinama kaiš ne bi stegla oko struka, nego preko grla, piše list.

Izvor: Jutarnji list/B92