Finance: Slovenačka ekonomska bajka

0

Ekonomska statistika Slovenije izgleda impresivno i stvara sliku da je ova država šampion Evrope. No, kada se sagleda širi kontekst, ispostavlja se da je to iluzija, piše slovenački list Finance u komentaru pod naslovom „Slovenačka ekonomska bajka brzo blijedi kada se uporedi s Evropom“.

List navodi da mnoge istočnoevropske zemlje, naročito Češka, rastu brže od Slovenije posljednjih desetak godina.

Čak i u periodu rapidnog rasta (posljednje četiri godine), ekonomija Slovenije je rasla sporije od Irske, Rumunije, Malte, Bugarske, Litvarnije, Mađarske, Estonije pa čak i Hrvatske.  

List napominje da Slovenci ne trebaju biti nesretni zbog razvoja zemalja poput Češke. Naprotiv, Slovenija ima mnogo razloga da se raduje povećanju bogatstva Čeha, Poljaka i Slovaka. Slovenija je prodala robu u vrijednosti od 1,5 milijardi eura u ove tri države 2008, a prošle godine je ta cifra narasla na 2 milijarde eura.

No, gorka je činjenica da Slovenija ne koristi dovoljno trenutni ekonomski ciklus. Naredna vlada to treba imati na umu, piše list.

Stope rasta iz prethodnih godina mogu učiniti da slovenačka ekonomija izgleda dovoljno konkurentno, ali to nije slučaj.  

– Ako trebaju primjer, neka pogledaju Češku. Ako su oni uspjeli napuniti budžet s porezom od 15 posto, možda i Slovenija može učiniti isto – zaključuje se u komentaru.