Finalne pripreme za 50. forum u Davosu

0

U Davosu, švajcarskom gradiću na Alpima, naredne sedmice će biti održan jubilarni 50. Svjetski ekonomski forum koji okuplja ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta, najavljuje Anadolija, prenosi Blic.

Organizatori su potvrdili da će ovogodišnji Forum biti održan od 21. do 24. januara.

U saopštenju, koje prenosi turska agencija, navodi se da će na Forumu učestvovati najmanje 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz ukupno 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma će biti izgradnja skladnog i održivog svijeta, a očekuje se učešće predsjednika i premijera iz najmanje 50 država.

Najavljeno je da će u okviru Foruma biti održano 400 otvorenih i zatvorenih sesija, a među pozvanima su i američki predsjednik Donald Tramp, njemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski premijer Đuzepe Konte, šefica Evropske komisije Ursula von der Lejen, i brojni drugi.

Švab htio učini svijet boljim mjestom

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Javad Zarif je otkazao dolazak, dok je WEF po drugi put pozvao mladu švedsku aktivistkinju za klimu Gretu Tunberg, koja predvodi “školski štrajk za klimu”, koji se održava petkom širom svijeta.

Davos je gradić u Alpima u kojem živi oko 11.000 stanovnika, prenosi Hina, a slavu je stekao prije više od 100 godina u romanu Čarobni brijeg Tomasa Mana. Posljednjih pet decenija je poznat kao centar svjetske ekonomske i političke elite.

Svetski ekonomski forum je prije 50 godina osnovao Klaus Švab, s ciljem da barem malo popravi svijet u kojem živi. Na temelju Švabovog projekta, Davos je postao moderni centar kapitalizma.

Davos je ujedno i mondensko skijalište, u kojem su tokom Foruma na snazi maksimalne mjere sigurnosti i u koje se ne dolazi bez pozivnice.