Film “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

0
Nakon što je na 66. izdanju festivala Berlinale dobio nagradu FIPRESCI koju dodjeljuju filmski kritičari, film “Smrt u Sarajevu” bh. režisera Danisa Tanovića večeras je u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda i specijalnu nagradu žirija.
Cjelokupna radnja filma “Smrt u Sarajevu” se dešava u jednom sarajevskom hotelu. Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obilježavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vrijeme najposjećenije noći odlučuju stupiti u štrajk zbog neispaćenih plata.
“Smrt u Sarajevu” bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja poput atentata na austrougarskog prestolonasljednika 1914. godine.
Film koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, na čelu sa producenticom Amrom Bakšić Čamo i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”.
Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.