Fijasko Autocesta FBiH: Investitori im ne daju novac

0

Pokušaj Javnog preduzeća Autoceste FBiH da putem berzei prikup 30 miliona KM od privatnih investitora nije bio uspješan, izvještava BiznisInfo.ba.

Autoceste su, naime, emitovale obveznice u spomenutom iznosu koje su investitorima ponuđene putem Sarajevske berze.

Riječ je o vrijednosnim papirima s rokom dospijeća od tri godine i godišnjom kamatnom stopom od 3,5 godišnje. Ove obveznice, inače, uglavnom kupuju privatni investitori, najčešće komercijalne banke, i one predstavljaju jedan vid zaduženja.

Ponuda je trajala od 18. do 24. januara ove godine. No, zanimljivo je da uopšte nije bilo uplata, odnosno da se nijedan investitor nije odlučio da kupi ove obveznice.

Stoga je Komisija za vrijednosne papire FBiH proglasila ovu emisiju neuspješnom.

Kada se uzme u obzir činjenica da banke u BiH imaju viška novca, onda čudi što nisu iskazale interes za obveznice Autocesta FBiH, pogotovo jer uslovi nisu bili nimalo loši.

Podsjetimo da su Autoceste krajem decembra prošle godine također emitovale seriju obveznica s ciljem prikupljanja također 30 miliona KM. No, tada su uspjeli prikupiti tek 18 miliona KM, koliki je bio interes investitora.

Inače, ovaj novac usmjerava se na projekte koje realizuje ovo preduzeće. Obveznice su sporedni izvor sredstava, a glavni su krediti međunarodnih institucija (poput EBRD, EIB itd), tako da veliki projekti vjerovatno neće biti ugroženi ovim berzanskim fijaskom Autocesta FBiH.