Fiat zatvara fabriku u Kragujevcu, radnicima ponuđeno da idu u drugu zemlju

0

Ministrica privrede Srbije Anđelka Atanasković izjavila je da država nije znala za planove “Stelantisa”, kad je riječ o radnicima “Fijata” u Kragujevcu i da će gledati da nađe najbolji mogući način za zaposlene koji ne budu hteli da prihvate nijednu ponudu “Stelantisa”.

Ona je rekla da je na menadzmentu kompanije “Stelantis” bilo da odluči šta će sa radnicima “Fijata” dok budu mijenjali mašine i sređivali hale za početak proizvodnje novog, električnog automobila, koja je predviđena za sredinu 2024. godine.

– Mi nismo znali šta je njima na umu. Gledaćemo da nađemo najbolji mogući način za ljude koji ne budu hteli da prihvate nijednu soluciju – rekla je ministrica za današnju “Politiku” precizirajući da će zajedno s Ministarstvom za rad pokušati da izađu u susret tim radnicima.

U ugovoru o podsticajima kojim se Srbija obavezala da subvencionišse proizvodnju električnog automobila u Kragujevcu sa 48 miliona eura, nije navedeno šta će 2.000 zaposlenih raditi dvije godine dok se fabrika bude pripremala za prelazak na proizvodnju novog modela, navodi Politika.

“Stelantis” je radnicima Fijata ponudio da za to vrijeme rade u inostranstvu, odnosno da pređu u jednu od četiri fabrike u Italiji, Njemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj ili da dobrovoljno napuste firmu uz otpremninu.

Upitana da li postoji mogućnost da radnici ostanu u Srbiji na plaćenom odsustvu i da dobijaju 65 posto zarade, a da ne rade dok čekaju da počne proizvodnja novog modela, ministrica je odgovorila odrično.

– Da dobijaju novac, da sjede i da ništa ne rade, to sigurno nema nigdje. Naš mentalitet mora malo da se mijenja, navikli smo da živimo u drugom svijetu. Država nikog nije ostavila na ulici. Uradit ćemo najbolje za radnike – rekla je ona.

Prema njenim riječima, radnici godišnje u Poljskoj i Slovačkoj mogu da zarade po 20.000 eura, u Njemačkoj od 27.000 do 29.000 a u Italiji 23.000, dok im je godišnja zarada u Srbiji oko 8.000 eura.

– U svakom slučaju, fabrika će raditi, nema govora da neće. Sve je stvar tehničke prirode, a mislim da je veliki pomak za Srbiju da uđe u posao proizvodnje električnih automobila. Uspjeh je da novi model dođe ovde i to je dobro i za Kragujevac i za Srbiju – istakla je Atanasković.