Federacija leži na 300 miliona barela nafte

0

Sva dosadašnja istraživanja govore da u BiH ima potencijalnih nalazišta nafte. Prema procjenama Engleske kompanije Exploration Consultants Limited iz 1991. na površini od 100 kvadratnih kilometara postoje nalazišta od oko 300 miliona barela nafte.

Izjavio je to u razgovoru za Radiosarajevo.ba Hazim Hrvatović, direktor Federalnog zavoda za geologiju i predsjednik Savjetodavnog stručnog tijela za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH.

Nakon što je Vlada FBIH na pretposljednjoj sjednici dala zeleno svjetlo za izbor međunarodnog stručnog konsultanta za istraživanje nafte, Hrvatović je rekao da FBiH nedostaje ozbiljno istraživanje nafte i plina, “jer sve ostalo su procjene”.

“Poređenja radi, u Hrvatskoj se izbuši 100 bušotina, a kod nas jedna. To je korelacija ulaganja u istraživanje nafte. Iako su čak i istraživanja u Hrvatskoj skromna u odnosu na druge zemlje koje istražuju naftu i plin. Nikada neće Federacija pa ni država imati toliko sredstava da sama može krenuti u istraživanje nafte i plina. Ta istraživanja su dosta skupa i rizična“, rekao je Hrvatović.

Naglašava da na području lokaliteta Požarnica u Tuzli imamo 22 bušotine, gdje nafta izlazi na površinu. Međutim ističe da su rezerve, što su pokazala dosadašnja istraživanja male za eksploataciju.

“Ipak, to su indikacije da se nastave istraživanja i na tom prostoru i na širem području Tuzle prema Gradačcu, Orašju i Odžaku. Ima i oko Odžaka i Orašja bušotina gdje je isto tako utvrđeno postojanje nafte, ali još ne ekonomski interesantna količina. Utvrđen je potencijal na području sjeverne Bosne, odnosno Bosanskog Šamca. Nafte i plina ima i na području Hercegovine, praktično od jugozapadne Bosne pa sve do Trebinja“, rekao je Hrvatović.

Dodaje da FBiH ili BiH samo u saradnji s nekom svjetskim naftnom kompanijom mogu istraživati naftu.

“Mi smo mislili da je to prije nekoliko godina bila gotova stvar kada su se potpisali memorandumi sa Shellom, ali su oni kasnije odustali. Čovjek mora biti spreman na odustajanje od ovakvih istraživanja. Jer naftaši analiziraju mnogo kriterija. Strane kompanije analiziraju našu zakonsku regulativu, jer neće niko ovdje doći da čeka koncesiju tri-četiri godine zbog naših procedura. Mada one nisu toliko problematične, ali uvijek se naiđe na neku zapreku. Naftne kompanije toliko ne mogu čekati. Neće taj rizik“, kaže Hrvatović.

Zaključio je da Zavod za novog potencijalnog stručnog konsultanta ima spremne sve podatke o svim dosadašnjim istraživanjima nafte na tlu FBiH.