Februarske cijene u prosjeku veće za jedan odsto

0

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru u prosjeku su veće za jedan odsto nego u januaru.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,9 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,7 odsto, prevoz za 5,1 odsto, restorani i hoteli za 0,2 odsto, a zdravstvo, te ostali proizvodi i usluge za 0,1 odsto.

U februaru, u odnosu na prethodni mjesec, odjeća i obuća su u prosjeku jeftiniji za 0,5 odsto, te namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,3 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Nivo cijena u februaru ove u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 0,9 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 0,6 odsto, alkoholna pića i duvan za 6,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 2,5 odsto, zdravstvo za 1,2 odsto, prevoz za 5,7 odsto, rekreacija i kultura za 0,7 odsto, te restorani i hoteli i ostala dobra i usluge za 0,3 odsto.

U februaru ove, u odnosu na isti mjesec lani, odjeća i obuća su u prosjeku jeftiniji za devet odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,9 odsto, te komunikacije za tri odsto.