Slobodna zona Pirot najbolja u Evropi i treća na svijetu

0

Šesti put zaredom Slobodnu zonu Pirot je visoko rangirao fDi magazin Financial Timesa. Ove godine je proglašena za najbolju u Evropi i treću na svijetu.

Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mjesta. Broj proizvodnih investitora u zoni je porastao za 22 posto od 2016. do 2017. godine, dok je broj malih i srednjih preduzeća porastao za više od 5 posto.

Investitori u Zoni uživaju odličnu podršku za izvoz robe, navodi ovaj magazin.

Slobodna zona Pirot proglašena najboljom evropskom zonom za velike korisnike. Nudi investitorima dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima. Pored toga, kompanije su oslobođene poreza na dobit pravnih lica u trajanju od 10 godina od dobitka izvještaja za prvu godinu, gdje ulaganja iznose 9 miliona eura u osnovna sredstva, i gdje je zaposleno više od 100 dodatnih radnika. Time su stvoreni uslovi za povećanje broja većih proizvodnih korisnika, navodi se dalje u izvještaju fDi-a.

Slobodna zona Pirot je dobila i nagradu za povezanost sa transportnim koridorima, razvoj novih tehnologija, pogodnosti za korisnike i unapređenje infrastrukture.

Zona je prepoznata i po programu podsticaja, koji se odnose na oslobađanje poreza na dobit i subvencija za zapošljavanje, do pogodnosti logističkog centra, uključujući i carinske procedure. Takođe je prepoznata i dobra povezanost Slobodne zone Pirot sa panevropskim koridorom 10 koji povezuje Beograd sa Sofijom i Turskom, Italijom i Grčkom. Priključak na ovu putnu mrežu je udaljen samo 300 metara od zone, navodi FDi magazin.