FBiH: Program javnih investicija vrijedan 19 milijardi KM

0

Najnovi program javnih investicija Federacije Bosne i Hercegovine za period od 2024. do 2026. godine predstavlja sveobuhvatni plan vrijedan više od 19 milijardi maraka, koji obuhvaća 134 različita projekta.

Ovaj ambiciozni plan predstavlja ključni korak u podršci Vladi i institucijama FBiH u planiranju ulaganja i donošenju odluka o investicijama visokog kvaliteta.

Od ukupnog iznosa, oko 9,2 milijarde KM namijenjeno je 72 kandidirana projekta, dok se više od 6,6 milijardi KM odnosi na 55 projekata čija je provedba već u toku, piše Večernji list BiH.

Nadalje, 3,2 milijarde KM planirano je za sedam projekata koji su već odobreni i pripremljeni za realizaciju. Uz to, program je usklađen s dugoročnim strategijama razvoja FBiH te služi kao alat za bolju povezanost između projekata i procesa alokacije sredstava.

Svake godine Vlada FBiH usvaja ovakav program na temelju prijedloga Federalnog ministarstva finansija, nakon što se prikupe podaci od svih relevantnih dionika u procesu planiranja investiranja.

Napori su usmjereni na realizaciju projekata u različitim sektorima, pri čemu su energetika i promet posebno istaknuti, ali se također prepoznaje važnost projekata u drugim područjima.

Kada je riječ o izvorima finansiranja, većina projekata temelji se na kreditnim sredstvima iz inostranstva, uz manji udio domaćih sredstava koji uključuje budžetska sredstva entiteta i lokalnih razina vlasti, kao i vlastita sredstva javnih poduzeća i fondova.

Ovaj program javnih investicija predstavlja ključni korak ka unapređenju infrastrukture, privrede i životnog standarda u FBiH te će, ako se realizira, pozitivno utjecati na ekonomski rast i razvoj cijele regije.