FBiH: Obveznicama i trezorskim zapisima do 400 miliona KM

0

Prema indikativnom kalendaru emisija vrijednosnih papira Federacije BiH za 2016. godinu, koji je sačinilo Federalno ministarstvo finansija, planirano je nominalno zaduženje Federacije BiH u vrijednosti 400 miliona KM, izvještava Indikator.ba.

Ukupno je do kraja godine predviđeno petnaest aukcija vrijednosnih papira na Sarajevskoj berzi, od čega 14 aukcija trezorskih zapisa i jedna aukcija obaveznica.

Trezorski zapisi, koji će biti emitovani, su s rokom dospjeća 3,6,9 i 12 mjeseci nominalne vrijednosti 20 i 30 miliona KM. Jedina aukcija obveznica, koja je predviđena za 25. maj, planirana je u iznosu od 40 miliona KM.

Prve naredne aukcije su 15. i 22 marta, kada će investitorima biti ponuđeni treomjesečni i šestomjesečni zapisi u vrijednostima od po 30 miliona KM.

To će ujedno biti i jedine emisije u prvom kvartalu Najviše aukcija dužničkih vrijednosnih papira predviđeno je u drugom kvartalu, ukupno šest, u vrijednosti 160 miliona KM. Vrijednost emisija u trećem kvartalu je 80 miliona, a u četvrtom kvartalu 100 miliona KM.