Facebook ima viška 52 milijarde dolara

0

Facebook ima problem od 52 milijarde dolara. Naime, iako kompanija ima više novca od skoro svih američkih firmi, zvanični Vašington se toliko “naoštrio” na lidera društvenih mreža da mu to predstavlja prepreku pri velikim akvizicijama, objavio je CNBC.

Za Dejvida Venera, finansijskog direktora i Marka Zakerberga, osnivača najpopularnije društvene mreže, tolika količina keša predstavlja fascinantan problem.

Facebook ne isplaćuje dividende akcionarima, ali bi čak i na dodavanje dividende od dva procenta njegovim ionako vrijednim dionicama bilo utrošeno samo 11 milijardi dolara godišnje.

U međuvremenu, Facebook je zapravo usporio tempo otkupa svojih dionica ove godine, nakon što je na to potrošio više od 11 miljardi u 2018, kada su akcije pale čak do 124 dolara. Trenutno je cijena oko 200 dolara, piše CBNC, prenosi B92.

Nivo kapitalnih investicija kompanije trebalo bi da ostane nepromijenjen i naredne godine, navodi se u izvještaju za treći kvartal.

Šta onda firmi preostaje?

“Postoje realna politička ograničenja toga što oni mogu da urade”, kaže Samanta Maklimor, portfolio menadžer u firmi iz Baltimora koja posjeduje 387.000 akcija Facebooka.

“Velike tehnološke kompanije samo su gomilale keš”, kaže Maklimor.

Facebookovi politički problemi smanjujuju vjerovatnoću da će iskoristiti taj keš za neku veliku akviziciju, smatra Džon Frimen, analitičar CFRA.