Fabrika u Banjaluci godišnje proizvede milijardu tableta

0

Četiri miliona proizvedenih tableta dnevno ili više od milijardu tableta na godišnjem nivu proizvede se u “Hemofarmovoj” fabrici lijekova u Banjaluci, jednoj od najsavremenijih u cijelom regionu.

Ona posjeduje najvažnije sertifikate, čime su otvorena vrata izvoza u zemlje Evropske unije, Rusije i drugih, pa tako preko 90 odsto svoje proizvodnje izvozi u te zemlje.

“Hemofarm”, prateći savremene terapijske preporuke u medicini, konstantno uvodi nove, savremene, lijekove dostupne našim građanima, pa naš portfolio danas broji oko 450 lijekova, medicinskih sredstava i dijetetskih suplemenata, rekli su iz ove kompanije za “Nezavisne novine”.

“Hemofarm” je u BiH osnovan 1996. godine, a 2003. godine otvorena je fabrika lijekova u Banjaluci. Od avgusta 2006. “Hemofarm” je član njemačke “STADA grupe”, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u Njemačkoj.

Od osnivanja do danas lideri su po broju prodatih pakovanja lijekova, što, kako poručuju, apsolutno potvrđuje njihovu finansijsku dostupnost i kvalitet.

– Ipak, finansijska vrijednost to nije pratila, sve do prošle godine, kada smo preuzeli lidersku poziciju na tržištu BiH, poručuju u “Hemofarmu”.

U fabrici je zaposleno oko 200 radnika različitih profila, od kojih je gotovo polovina visokoobrazovan kadar, tako da su dio ovog uspješnog tima i zaposleni koji imaju specijalizaciju, magistraturu ili su na doktorskim studijama.

Najveće probleme u poslovanju im stvara administracija s komplikovanim i često nepotrebnim procedurama, te sistem u zemlji, za koji ocjenjuju da je trom.

Kako kažu, često se spominje crna lista poreskih obveznika, dok onu bijelu malo ko spominje, a na kojoj se i sami nalaze od samog početka.

U “Hemofarmu” smatraju kako je neophodno da sa državom i lokalnom zajednicom postoj partnerski odnos, na obostrano zadovoljstvo.

– Međutim, problem s kojim se mi, ali i ostali proizvođači susrećemo je nelojalna konkurencija, gdje i država i lokalna zajednica treba da zaštite, ali i promovišu domaću proizvodnju. Realnost je da su domaće kompanije te koje zapošljavaju radnike, plaćaju poreze, doprinose i izmiruju svoje obaveze, zaključuju u ovoj kompaniji.

(Izvor: Nezavisne novine)