Evropski turistički div ide u stečaj

0

​”FTI Touristik GmbH”, matična kompanija FTI Grupe, podnijela je u ponedjeljak zahtjev za stečaj Okružnom sudu u Minhenu.

Kako je navedeno ispred trećeg po veličini turoperatora u Evropi, uprkos dugotrajnom i složenom procesu investitora i najavljivanja ulaska konzorcijuma, kompanija nije uspjela da se izvuče iz finansijski problematične situacije.

– Od tada su brojke rezervacija bile daleko ispod očekivanja uprkos pozitivnim vijestima. Pored toga, brojni dobavljači su insistirali na avansnom plaćanju. Kao rezultat toga, došlo je do povećane potrebe za likvidnošću, koja se više nije mogla premostiti do zatvaranja procesa investitora. Podnošenje zahtjeva za stečaj je stoga postalo neophodno iz pravnih razloga – navodi se u saopštenju kompanije.

Kako dalje naglašavaju, sada im je najvažnije da pruže podršku pogođenim putnicima.

– Podrška putnicima pogođenim posljedicama nelikvidnosti je sada glavni prioritet za FTI Grupu. Web stranica za podršku je već postavljena na www.fti-group.com/de/insolvenz i na broj telefona +49 (0) 89 / 710 45 14 98. Postavljena je besplatna telefonska linija za podršku. Putovanja koja još nisu počela vjerovatno više neće biti moguća ili samo djelimično moguća od utorka, 4. juna 2024. U saradnji sa (privremenim) stečajnim upravnikom koji tek treba da bude imenovan, koncept za tekuće informisanje pogođenih putnika i operativnu implementaciju od neophodnih mjera biće razvijene u narednim danima – zaključuje se u saopštenju.

Njemačko ministarstvo ekonomije nazvalo je nelikvidnost “tragičnim” i dodalo da ne može pružiti nikakvu dodatnu pomoć. FTI zapošljava 11.000 ljudi širom svijeta i nudi obilaske do više od 40 destinacija, uključujući preko svojih 10.000 partnerskih agencija u Njemačkoj.

Procjenjuje se da samo trenutno u Grčkoj ima 7.500 posjetilaca koji su rezervisali odmor preko FTI-a, od kojih je 4.000 na Kritu navodi “Kathemarini”, prenosi B92.