Evropska država uvodi šestodnevnu radnu sedmicu: Radnike niko ništa ne pita

0

U gotovo svim državama Evrope teži se kraćoj, četverodnevnoj radnoj sedmici, ali u Grčkoj je vlada odlučila čak produžiti sedmicu i na 6. radni dan – ako tako poželi poslodavac, a radnike tu niko ništa ne pita.

Novi zakon je u Grčkoj na snagu trebao stupiti već prvog marta, ali zbog bojazni što će on značiti kod izbora za Evropski parlament, vlada Kiriakosa Micotakisa odgodila je njegovo stupanje na snagu.

– Ovim zakonom definitivno odumire načelo petodnevne radne sedmice – konstatira Aris Kazakos, penzionisani profesor radnog prava iz Soluna.

Tim zakonom se isključivo poslodavcu daje ovlast naložiti svom zaposlenom raditi još jedan dan u sedmicu, doduše uz obavezu i plaćanja dodatka. Zaposlenik tu nema pravo odbiti raditi duže, što znači duže i ukupno radno vrijeme, piše Deutsche Welle.

Grčki poslodavci se žale da ne mogu naći radnu snagu tako da su i ondje migranti traženi i u tvornicama. No osnovno je pitanje – plata: oni rade 12 sati na dan, šest dan u sedmici – za oko 1.500 eura.

Kada je riječ o satima obaveze prema poslodavcu, Grci su među najradišnijima u Evropi: po navodima Eurostata na radnom mjestu moraju provesti 41 sat sedmično. Istovremeno, prema minimalnoj nadnici od 830 eura je Grčka tek na 15 mjestu članica Unije, prenosi Dnevnik.hr.

Poslodavac sve diktira kako želi

Vlada obrazlaže novi zakon sve većim problemima na tržištu rada zbog nedostatka radne snage tako da se poslodavcima otvara mogućnost iskoristiti one koje već imaju.

No i to je potpuno krivi stav, upozorava Kazakos. Naime, duže radno vrijeme i veći pritisak neminovno znače i više nesreća na radu – i to se u Grčkoj pod ovom vladom već događa. 2022. je u čitavoj zemlji bilo 104 smrtna slučaja na radnom mjestu, prošle godine je to naraslo na 179.

Loša plaća i sve lošiji izgledi u postizanju karijere u Grčkoj jedino postiže da sve više Grka odlazi u inostranstvo. Najbolji primjer je sektor turizma: tamo se svi žale kako im nedostaje ljudi, a Grci ta radna mjesta zaobilaze u širokom krugu – jer to već nalikuje robovskom radu.

Na primjer na ostrvima Mikonos i Santorini je za sezonce normalno raditi baš svaki dan u sedmici, a smješteni su i po desetero u jednu prostoriju.