Evropi nedostaje čak 400.000 vozača kamiona

0

Uz rastuću nestašicu plina, sirovina, plastike, građevinskog drveta, čipova i ostale robe, Evropu i svijet pogodila je nova nevolja koja dodatno otežava trgovinu i proizvodnju te gura cijene u nebo.

To je nestašica vozača kamiona zbog koje trgovcima nema ko da puni skladišta, a poduzetnicima dopremi komponente nužne za proizvodnju. Stoga u evropskim zemljama i SAD-u povremeno nestaje neke robe na policama prodavaonica, a fabrike bilježe zastoje u radu.

U Evropi trenutno nedostaje više od 400 hiljada vozača kamiona i taj problem je iz mjeseca u mjesec sve gori, prema alarmantnom izvještaju kuće Transport Intelligence, objavljenom prije mjesec dana, piše SEEbiz.

Među najpogođenijima je Ujedinjeno Kraljevstvo kojem manjka oko 100 hiljada vozača, posebno nakon Brexita i otežanog dolaska stranih radnika. Trgovci očekuju sve više problema sa snabdijevanjem bojeći se da neće moći posve zadovoljiti rastuću potražnju kupaca, posebno uoči božićnih praznika.

Mnogi restorani s brzom hranom posljednjih dana ne mogu nabaviti sve potrebne namirnice, pišu britanski mediji.

U međuvremenu, države su posegnule za privremenim rješenjima. Kako bi ublažile nestašicu vozača kamiona, vlasti u Holandiji su sklopile ugovor s vojskom o najmu njenih vozača.

Vlasti u Njemačkoj i Britaniji planiraju upravljanje kamionima da ponude ratnim veteranima koji su trenutno nezaposleni, prema podacima kuće Transport Intelligence.

Naime, potreba za prevozom robe tokom pandemije, uporedo s rastom internet trgovine i oporavkom ekonomije, znatno se povećala. S druge strane, broj raspoloživih vozača – koji u Evropi prosječno imaju 55 godina – stalno se smanjuje. Mladi su istovremeno slabo zainteresovani za taj posao jer su uslovi rada vrlo teški, često nepodnošljivi.

Recimo, vozač iz Bjelorusije Aleksandar Macijaš (30), koji je od maja počeo da radi za litvanskog kamionskog prevoznika Baltic Transline, požalio se medijima da je morao odustati od tog posla. Nakon dvije sedmice obučavanja radio je i živio 13 sedmica u kamionu baziranom u Holandiji, za platu manju od 2.500 eura.

– Za ljudsko biće to nije normalan život. To nije posao, već nešto poput zatvora. To radiš kao da si zombi – požalio se Macijaš.

Koliko su uslovi rada mučni, potvrdio je nedavno Amazon koji je pod pritiskom javnosti priznao da njegovi vozači kamiona tokom vožnje, zbog različitih okolnosti, nemaju prilike da staju u odmorištima, pa su prisiljeni da mokre u plastične boce. Čini se da neugodnostima nisu izloženi samo vozači Amazona.

Prema Financial Timesu, biT će ugrožena sezona trgovine uoči Božića, ali ne samo to.

– Nestašica vozača kamiona prenijet će se u iduću godin – tvrdi Luis Gomez, predsjednik američke kompanije XPO Logistics za Evropu.

Isto smatra kuća Transport Intelligence, koja daje do znanja da će ekonomija iduće godine imati još veće štete nego danas.

– Nestašica vozača dostigla je kritičnu tačku, a još će se i pogoršati, uprkos mnogim strategijama koje se primjenjuju – procjenjuje ta kuća.

Rješenje problema nije na vidiku. Evropska unija je lani donijela tzv. Paket mobilnosti, prema kojem bi od sredine februara iduće godine trebalo da se poboljšaju radni uslovi za vozače kamiona.

Oni će za poslove unutar jedne zemlje dobiti četiri dana odmora između tura, a u prekograničnom prevozu će se vraćati kući svakih osam sedmica.

Veliki kamionski prevoznici tvrde da će nestašica vozača zbog tih novih propisa iduće godine biti još gora. S druge strane, sindikalni predstavnici vozača ne vjeruju da će prevoznici poštovati evropske propise jer iza njih ne stoji zakonska obaveza.

Pritisnuti nestašicom, mnogi su prevoznici širom Evrope povećali plate vozača kamiona. Neki u Britaniji najavljuju da će te plate povisiti s 3.000 na 5.000 funti mjesečno, iako vozači tvrde da nije sve u novcu, nego i u uslovima rada.

Najveću nestašicu vozača kamiona u Evropskoj uniji bilježi Poljska, kojoj manjka njih 120 hiljada ili 37 posto. U teškoj situaciji je i Njemačka s manjkom od 60 hiljada vozača.

Francuskoj je još prije pandemije nedostajalo njih 40 hiljada, a danas je nestašica još gora. U SAD-u se samo ove godine broj vozača kamiona smanjio za gotovo 10 posto, dok azijskim zemljama manjka njih oko 20 posto.

Budući da niko ne očekuje brzo rješavanje tog problema, analitičari kažu da je jedno sasvim izvjesno: nestašica vozača kamiona, uz brojne druge nestašice, povećaće cijene prijevoza robe, a time i cijene u prodavnicama.