Evropa otvara istragu: Kreće li ‘rat’ s Kinom oko električnih vozila

0

Evropska unija pokreće istragu o kineskim subvencijama za električna vozila.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je istragu u srijedu, rekavši da je globalno tržište preplavljeno jeftinim kineskim automobilima.

– Njihova se cijena umjetno održava niskom izdašnim državnim subvencijama. To narušava naše tržište – rekla je čelnica Evropske komisije u svom godišnjem govoru u Evropskom parlamentu te naglasila da ova poslovna praksa nije prihvaljiva.

Istraga je otvorena uprkos zabrinutosti oko odmazde Kine, koja može odgovoriti cijelom lepezom ekonomskih mjera, prenosi Hak revija.

Očigledno je procijenjeno da bi kineski električni automobili mogli ugroziti evropske proizvođače na tržištime Njemačke, Francuske, Italije…

Kina je dom brojnim proizvođačima električnih automobila koji žive na vladinim poticajima, a mnoge kompanije još generiraju gubitke, odnosno nisu profitabilne.

U pripremi je velika ofanziva kineskih proizvođača automobila na evropski kontinent, a uz BYD, Nio i MG svoj dolazak su najavile i druge marke.

Kineski proizvođači traže nova tržišta jer im je u planu širenje, ali razlog je i usporavanje potražnje na domaćm tržištu.

Ovakva odluka Evropske komisije ide više na ruku Francuzima koji su tražili slične poteze. Nijemcima, pak, nije u prevelikom interesu zaoštravanje trgovinskih odnosa s Kinom, jer marke poput Volkswagena, BMW-a, Audija ili Mercedesa imaju snažne tržišne udjele u Kini, koja im je uvjerljivo najznačajnije pojedinačno tržište.