Evo koje države imaju najveće rezerve zlata na svijetu

0

Kina je krajem 2022. godine sedamnaesti put zaredom postala vlasnik najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svijetu, dok je Rusija zauzela četvrto mjesto, pokazuju podaci nacionalnih Centralnih banaka.

Krajem decembra rezerve Kine iznosile su 3,31 bilion dolara. Drugi je Japan sa 1,27 biliona dolara, a treća je Švajcarska sa 924 milijardi dolara.

Rusija, koja je prošle godine izgubila četvrto mjesto od Indije, vratila se u ljeto i završila godinu na četvrtom mjestu sa 582 milijardi dolara rezervi. Indija je peta sa 563 milijardi dolara.

Saudijska Arabija, sa uštedom od 460 mlrd dolara napredovala je za dvije pozicije u toku protekle godine i završila na šestom mjestu, potisnuvši Hong Kong (424 milijarde) na sedmo i Južnu Koreju (424 milijarde) na osmo, prenosi Sputnjik.

Singapur, koji je bio na devetom mjestu 2021. godine, izgubio je dvije pozicije za godinu dana i ispao iz prvih 10, što je omogućilo Brazilu (325 mlrd dolara) da se popne na devetu poziciju, a Njemačkoj (295 milijardi) na deseto, prenosi Politika.