Euro oslabio nakon rezultata izbora u Francuskoj

0

Euro je pao jučer nakon što su izlazne ankete za posljednji krug francuskih parlamentarnih izbora ukazale na nestabilan parlament, pri čemu je ljevičarska Nova narodna fronta neočekivano osvojila najviše mjesta.

Jedinstvena evropska valuta posljednji put pala je za 0,3% na 1,08 dolara, iako su količine ostale slabe jer je počelo rano trgovanje u Aziji. Također je pala u odnosu na sterling i yen.

– Čini se da su stranke protiv krajnje desnice doista dobile veliku podršku. Ali temeljno iz tržišne perspektive, nema razlike u smislu ishoda, prenijela je Novinska agencija Patria.

Doista će biti vakuuma kada su u pitanju zakonodavne sposobnosti Francuske – rekao je Simon Harvey, voditelj FX analize u Monex Europe.

Analitičari kažu da se očekuje da će se period nestabilnosti i neizvjesnosti nastaviti dok ulagači sada procjenjuju kakav će konačni oblik parlamenta imati i koliko će od njihove politike ljevičarski savez moći provesti.

Savez Nova narodna fronta kaže da bi njegovi prvi potezi uključivali povećanje plaća državnih službenika od 10%, pružanje besplatnih školskih užina, potrepština i prijevoza uz povećanje stambenih subvencija za 10%.

Euro je prošle sedmice porastao jer su ankete pokazivale da je vjerovatan nestabilan parlament, umirujući strahove od pobjede krajnje desnice, nakon što je oštro pao – zajedno s dionicama i obveznicama – kada je Macron raspisao izbore početkom juna.

– Tržište obveznica bit će pravo mjesto za posmatranje. Mogao bi postojati manji jaz u francuskim obveznicama – dodao je Harvey.