Euro na najnižem nivou prema dolaru od novembra 2020.

0

Dolar je ostao danas na najvišem nivou u tekućoj godini nakon jačanja proteklih dana, a uporedo su porasli i prinosi na američke državne dužničke papire zbog bojazni investitora da će Federalne rezerve (FED) početi da povlače stimulativne mjere u vrijeme kada globalni rast usporava.

Euro je pao na 1,1657 dolara, na najniži nivo od novembra 2020, dok je dolarski indeks, koji prati vrijednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao na 11-mjesečni maksimum od 93,891 poena, izvještava Reuters.

Japanski jen, koji je osjetljiv na rast američkih prinosa, budući da veće stope mogu da privuku finansijske tokove iz Japana, potonuo je na 18-mjesečni minimum od 111,685 jena za dolar, nakon čega se djelimično oporavio na 111,47.

Britanska funta, koja je u utorak pala zbog zabrinutosti vezanih za ekonomske posljedice nestašice gasa i opšte jagme za gorivom, nastavila je silazni trend spustivši se na najniži nivo prema američkoj valuti od 1.3505 dolara.

Kineski juan je do sada pokazao otpornost uprkos jačanju dolara, ali je danas posustao nakon što je japanski državni penzioni investicioni fond saopštio da neće kupovati kineske državne obveznice čak i nakon njihovog uključivanja u glavni indeks.

Indeks valuta MSCI za tržišta u usponu pretrpio je tokom noći najoštriji pad u posliednje tri sedmice, a nastavio je da tone i danas na jednomjesečni minimum.

Tanjug