Euro-Asfalt s rumunskim divom u poslu od pola milijarde eura

0

Rumunski div UMB dobio je posao gradnje devet kilometara autoceste u ovoj zemlji. Na dionici se nalaze i tuneli dugi dva kilometra a kako Rumuni nemaju iskustva s gradnjom tunela, ovaj posao uradit će sarajevski Euro-Asfalt.

Rumunska građevinska kompanija UMB pobjednik je tendera za projektiranje i gradnju autoceste s tunelima Lugoj – Deva, objavio je danas u Temišvaru ministar prometa Rumunije Sorin Grindeanu, navodi se u objavi rumunskog portala Economedia.ro koju prenosi kompanija Euro-Asfalt.

UMB se na ovaj tender prijavio sa Euro-Asfaltom, bosanskohercegovačkom kompanijom, koja ima iskustvo građenja tunela koje UMB-u nedostaje, navodi portal.

Autocesta je duga devet kilometara, od čega su dva kilometra tuneli, a rok za završetak je avgust 2026. Rok za projektiranje i izgradnju predviđen tenderom bio je 47 mjeseci, a UMB se obavezao da će ga izvršiti za 45, od čega će projektiranje uzeti 11 mjeseci, a izvođenje 34.

Šest građevinara iz Rumunije, Grčke i Turske dostavilo je ponude na junski rok a među njima i u BiH dobro poznt kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.

Vrijedno je istaknuti udruživanje rumunske građevinske kompanije sa Euro-Asfaltom, jakim cestograditeljem iz Bosne i Hercegovine, radi nadoknade iskustva u tunelogradnji koje UMB nema, napominje Economedia.ro.

Procijenjena vrijednost ugovora je između 2,28 milijardi leja i 2,59 milijardi leja bez PDV-a (između 460 i 523 miliona eura).

– Na prethodnom projektu, autocesti od Margine do Holdee, rumunski je građevinar odlično uradio svoj posao, što je nama garancija da će i ovaj biti urađen poštujući sve uvjete iz ugovora. To je kompanija koja je trenutno najveći rumunski graditelj cestovne infrastrukture. Cijeli ovaj projekat ide po planu, procedura je da se u roku od deset dana mogu podnijeti žalbe CNSC-u, mada je malo vjerovatno da će ih biti. Posljednjih godina sve ih je manje, jako smo pažljivi sa procedurama. Ugovor za projektiranje i gradnju potpisat ćemo u narednih nekoliko nedjelja u Temišvaru – rekao je Grindeanu.