EU4BusinessRecovery: 1,4 miliona eura za pomoć poduzetnicima u sektoru tekstila

0

U okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke – EU4BusinessRecovery za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih Covid-19 pandemijom, Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je danas javni poziv za mala i srednja preduzeća koja posluju u sektoru tekstila, odjeće, kože i obuće, da dostave projektne prijedloge za finansijsku podršku.

U okviru poziva, 1.400.000 eura bespovratnih sredstava će biti dostupno za mjere oporavka malih i srednjih preduzeća iz sektora tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini. Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 51.129 eura, a bespovratna sredstava će se moći koristiti za povećanje kapaciteta poslodavaca za razvoj novih proizvoda i usluga, digitalizaciju i efikasnije korišćenje resursa te oporavak lanca snadbijevanja, što će osigurati kontinuitet poslovanja. Također, cilj podrške je omogućiti  poslodavcima da usvoje održive modele poslovanja, diverzificiraju svoju ponudu i postanu otporniji, pri čemu bi zadržali postojeću radnu snagu i postepeno stvorili preduslove za kreiranje novih radnih mjesta.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

U periodu od 15. do 19. novembra ove godine ILO će organizovati online info sesije radi davanja dodatnih informacija i instrukcija u vezi sa pozivom za dostavljanje projektnih prijedloga. Zainteresovani za učešće na info sesijama mogu se prijaviti na mail eu4brecovery@ilo.org, saopćeno je iz Međunarodne organizacije rada.