EU želi zabraniti naplatu ručnog prtljaga

0

Stvari koje su odavno standardne za mnoge avio-kompanije mogle bi da se promijene, jer se borba za prava putnika u Evropi nastavlja.

Evropska unija razmatra rješavanje nedosljednih pravila za ručni prtljag avio-kompanije. Prijedlog rezolucije o standardizovanim dimenzijama za ručni prtljag podnijet je krajem septembra 2023. godine.

Prema saopštenju Evropskog parlamenta objavljenom nedavno, „zakonodavstvo EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju treba da se revidira kako bi se obezbijedilo rješenje“, osiguravajući da putnici koji lete različitim avio-kompanijama ili moraju da promijene svoje letove ne naiđu na zbunjujuća i nedoslijedna pravila u vezi sa naknadama za ručni prtljag.

Nova rezolucija takođe predlaže ukidanje doplate. Štaviše, prijedlog koji se stavlja na glasanje ističe potrebu da se definišu odgovarajuće dimenzije i težina za prtljag, prenosi BizLife.

Različita pravila o ručnom prtljagu među avio-kompanijama mogu biti nezgodna za putnike, posebno one sa povezujućim letovima. Ovo povećava šansu za neočekivane naknade na ukrcavanju. EU poziva avio-kompanije da pruže jasne informacije o dodatnim naknadama, kao što su naknade za izbor sjedišta. U prijedlogu rezolucije je navedeno:

„Usklađivanje zahtijeva na nivou EU o veličini, težini i vrsti ručnog i čekiranog prtljaga za sve avio-kompanije koje posluju u Evropskoj uniji poboljšalo bi transparentnost i zaštitu potrošača za sve one koju putuju avionom“.

Pored toga, EU poziva države da sprovedu presudu u vezi sa ručnim prtljagom koju je donio Evropski sud pravde 2014. Sud je utvrdio da je ručni prtljag suštinska stavka za putnike i da ne bi trebalo da podliježe dodatnim taksama, pod uslovom da je ručni prtljag razumnih ograničenja težine i veličine i usklađen sa relevantnim bezbjednosnim propisima.

Sasvim očekivano, irska niskotarifna kompanija Ryanair se usprotivila prijedlogu EU, a izvršni direktor Edi Vilson je uvjeren da Evropska komisija neće zaista primijeniti novo pravilo.

– Mislim da ne mogu. Nama je dozvoljeno da određujemo cijene naših proizvoda, to je osnovno pravo prema evropskom zakonu – rekao je on u intervjuu.