EU se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

0

Vijeće Evropske unije danas je odobrilo povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će države članice moći podržati njegovu modernizaciju na sljedećoj konferenciji ETC-a.

Za ove se odluke kaže da su povezane jer čine dva stuba političkog kompromisa poznatog kao belgijski plan puta za Energetsku povelju.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) multilateralni je sporazum koji je stupio na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti ulaganja i trgovine u energetskom sektoru, prenio je SEEbiz.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu s Pariškim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

Države članice koje žele ostati ugovorne strane ETC-a nakon povlačenja EU-a i Euratoma moći će glasati tokom nadolazeće Konferencije o energetskoj povelji, koja se očekuje do kraja 2024., odobravanjem ili protivljenjem usvajanju moderniziranog sporazuma.

U aprilu je Evropski parlament (EP) dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji, jer se smatra da sporazum potkopava napore u borbi protiv klimatskih promjena i prelazak na ekološke izvore energije, prenosi Reuters.