EU postigla finansijski sporazum sa Britanijom

0

Evropska unija je postigla finansijski dogovor sa Britanijom, na osnovu kojeg se London obavezao da će platiti dogovoreni dio budžeta EU nakon što Britanija napusti blok.

“Zvanična ponuda nije iznijeta, ali nezvanično je postignut sporazum i ako se niko ne bude predomislio u posljednjem trenutku, sve će biti dobro”, rekao je neimenovani visoki zvaničnik, prenosi Reuters.

Nakon izvještaja o ponudama Britanije proteklih dana, pregovarači EU insistirali su javno na tome da se rad na postizanju finansijskog sporazuma nastavlja dok obje strane nastoje da postignu dogovor o druga dva ključna uslova “razvoda” prije sastanka u ponedjeljak.

EU je “optimistična” da se može postići sporazum, što bi omogućilo liderima EU da se dogovore na samitu 14. i 15. decembra da započnu pregovore o odnosima sa Britanijom nakon Brexita.

Kako je britanska agencija u srijedu prenijela, glavni pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier izjavio je da se nada da će u narednim danima biti u stanju da saopšti sporazum sa Velikom Britanijom o finansijskim uslovima njenog povlačenja iz EU i izbjegao da detaljnije prokomentariše medijske navode o ponudi Londona da plati 60 milijardi eura za troškove Brexita.

“Još radimo na tome. To je jedini komentar koji mogu da dam. Radim na sporazumu”, rekao je Barnier ovoj agenciji nakon govora na Berlinskoj sigurnosnoj konferenciji.

Reuters je naveo da u govoru Barnier nije naveo detalje u vezi sa sporazumom.

Tanjug