EU odobrila plan od 300 milijardi eura, evo šta sadrži

0

Evropska unija predstavila je svoju alternativu kineskoj inicijativi Pojas i put, vrijednu 300 milijardi eura – investicijski program za koji EU tvrdi da će stvoriti “veze, a ne ovisnosti”.

Cilj EU programa – nazvanog Global Gateway – je pomoći globalni oporavak mobiliziranjem ulaganja u digitalnu, čistu energiju i saobraćajne mreže, kao i jačanjem naučnih, obrazovnih i istraživačkih sistema širom svijeta.

Prema procjenama Svjetske banke, zemlje s niskim i srednjim dohotkom već su se suočavale s nedostatkom ulaganja u infrastrukturu od 2,7 biliona dolara prije pandemije.

S Global Gatewayom želimo stvoriti snažne i održive veze, a ne ovisnosti između Evrope i svijeta i izgraditi novu budućnost za mlade – rekla je Jutta Urpilainen, komesarka EU za međunarodna partnerstva.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da plan nudi “pravu alternativu” kineskom globalnom infrastrukturnom programu, koji je optužen da neke zemlje opterećuje velikim dugovima od svog početka 2013. godine.

Von der Leyen je rekla da zemlje “trebaju bolje i drugačije ponude” finansiranja i da plan EU – koji će se implementirati u sljedećih šest godina – neće povećati “neodržive nivoe duga” u partnerskim zemljama.

Oni znaju da smo transparentni, znaju da to prati dobro upravljanje – rekla je Von der Leyen.

U posljednjih nekoliko godina Kina je uložila milijarde u izgradnju cesta, željeznica i luka širom svijeta kako bi stvorila nove trgovinske i diplomatske veze. Od marta 2021., 139 zemalja potpisalo je inicijativu Pekinga, što čini 40 posto globalnog BDP-a.

Evropska alternativa kineskom “Pojasu i putu” financirat će se mješavinom od 18 milijardi eura u bespovratnim sredstvima i 280 milijardi eura u ulaganjima država članica, njihovih razvojnih banaka, privatnog sektora i tijela za finansiranje EU-a, uključujući Evropsku investicijsku banku.

Komisija je također rekla da razmatra stvaranje nove kreditne linije za evropske firme koje prodaju na tržištima izvan EU, što bi im pomoglo u natjecanju s preduzećima koja primaju velike državne subvencije.

Digitalizacija

Evropska unija ulagat će u optičke kablove između zemalja, satelitske komunikacije i infrastrukturu u oblaku (cloud) kako bi bolje olakšala globalnu saradnju, dijeljenje podataka i razvoj umjetne inteligencije. Osigurat će dodatnih 15 miliona eura za program koji ima za cilj proširiti rad na 35.000 km brze optičke mreže na ostatak Latinske Amerike.

Čista energija

Blok planira integrirati svoje energetske sisteme, prelazak na obnovljive izvore energije i partnerstvo s drugim zemljama kako bi potaknuo proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora. Također će raditi na uklanjanju prepreka međunarodnoj trgovini vodikom. Dodijelio je 2,4 milijarde eura bespovratnih sredstava za podsaharsku Afriku i 1 milijardu eura za Sjevernu Afriku za poticanje proizvodnje obnovljive energije i energetske učinkovitosti.

Prvoz

Kao možda direktniji izazov kineskoj inicijativi, Evropska unija će također ulagati u sobraćajnu infrastrukturu – željeznice, ceste, luke, aerodroma i granične prelaze – kako bi pomogla zemljama u razvoju i da bi diverzificirala lance opskrbe. Rečeno je da će osigurati dodatnih 4,6 milijardi eura za održive prometne veze, uključujući uspostavljanje transmediteranske mreže koja povezuje sjevernoafričke zemlje s blokom.

Zdravlje

Kao odgovor na pandemiju, novi plan EU ima za cilj pomoći zemljama da razviju lokalne kapacitete za proizvodnju vakcina i diverzificiraju svoje farmaceutske lance snabdijevanja. Nisu ponuđeni konkretni ciljeve finansiranja, ali je Afrika određena kao prioritet.

Obrazovanje i istraživanje

Evropska unija želi dalje ulagati u obrazovanje na globalnom nivou, uključujući širenje online učenja. Kroz partnerstva za talente, ponudit će put mladim profesionalcima da se presele u Evropu radi posla ili obuke, te će uložiti dodatnih 400 miliona eura u svoj prepoznatljivi Erasmus+ program razmjene studija.