Moguća zabrana izvoza viskija odgovor EU na Trampov protekcionizam

0

Evropska unija spremna je da nametne protivmjere u roku od nekoliko dana ako Donald Tramp preduzme aktivnosti kako bi zaštitio američku industriju čelika, izjavio je predsjednik Evropske komisije, naveo je u izvještaju Guardian.

U jednom od najozbiljnijih upozorenja na odgovor na pitanje šta će učiniti ukoliko Sjedinjene Države usvoje protekcionističke mjere, Žan-Klod Junker  je kazao kako je EU “u povišenom raspoloženju za borbu”. Ciljevi mogu uključivati ​​američki izvoz viskija, prenosi Ekonomist.

Govoreći na vrhu G20 u Hamburgu, on je rekao: “Ne želim vam detaljno reći šta ćemo uraditi. No ono što vam želim reći jeste da u roku od nekoliko dana – za to nećemo trebati dva mjeseca – možemo reagovati protivmjerama. To vam govorim u nadi da sve ovo neće biti potrebno. Ali mi smo u povišenom borbenom raspoloženju.”

Podstaknuta sporazumom o slobodnoj trgovini potpisanom ove sedmice s Japanom, EU je odlučna da brani multilateralni trgovinski sistem, a zvaničnici upozoravaju SAD da ne preduzimaju nikakve mjere ni protiv njemačke ni protiv kineske čelične industrije.

EU će se, što je razumljivo, vjerovatno osvetiti fokusiranjem na američke poljoprivredne proizvode. Zvaničnici su potvrdili da bi jedan od ciljeva mogao biti burbonski viski, jedan od glavnih izvoza države Kentucky, gdje je rođen Mič Mek Konel, čelnik američkog Senata.

Predstavnica EU za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je kako je “izuzetno zabrinuta” zbog prijetnje SAD-a da obuzda uvoz čelika zbog nacionalnih sigurnosnih razloga, ukazujući kako bi taj korak mogao pokrenuti protekcionističke reakcije širom svijeta. Tramp je u aprilu pokrenuo pitanje uvoza čelika o čemu će najvjerovatnije izvijestiti u narednim danima. Američki trgovinski zakon omogućava predsjedniku da jednostrano “prilagodi” uvoz ukoliko Ministarstvo trgovine pronađe dokaze o prijetnji nacionalne sigurnosti od inostranih pošiljaka.

Trump je povukao novi transpacifični komercijalni sporazum, zamrznuo razgovore o dogovoru s 28 zemalja EU i podvrgao preispitivanju uslove  dugogodišnjih sporazuma s Kanadom i Meksikom.