EU odgađa trgovinske pregovore s Australijom

0

Pregovori Australije sa Evropskom unijom o trgovinskom sporazumu su odloženi zbog spora između Kanbere i Pariza koji se produbljuje, javlja BBC.

Prošlog mjeseca, Australija je otkazala 37 milijardi dolara vrijedan sporazum sa Francuskom o kupovini flote konvencionalnih podmornica.

Australski ministar trgovine Dan Tehan rekao je da su razgovori s Evropskom unijom o trgovinskom sporazumu odgođeni, nakon eskalacije spora oko australske odluke o otkazu ugovora vrijednog 40 milijardi dolara s Francuskom.

Australija je prošlog mjeseca otkazala ugovor s Francuskom o izgradnji flote konvencionalnih podmornica i umjesto toga će izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon s američkom i britanskom tehnologijom nakon što je sklopila trilateralno sigurnosno partnerstvo s tim dvjema državama.

Otkazivanje je naljutilo Francusku koja je optužila Australiju i Sjedinjene Američke Države da su joj zabili nož u leđa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Solidarnost EU-a sa Francuskom

Pariz je opozvao svoje ambasadore iz Canberre i Washingtona.

U znak solidarnosti s Francuskom, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen postavila je pitanje bi li blok bi mogao postići trgovinski sporazum s Australijom.

Tehan je u petak odbio komentirati ulogu koju je sporazum o podmornicama imao u odgađanju pregovora, ali je potvrdio da je 12. krug pregovora dogovoren za 12. oktobar odgođen za mjesec dana.

“Sljedeće sedmice sastat ću se sa svojim kolegom iz EU -om Valdisom Dombrovskisom kako bismo razgovarali o 12. krugu pregovora, koji će se sada održati u novembru, a ne u oktobru”, rekao je Tehan u izjavi za Reuters, prenijele su agencije.