Etihad pregovara o preuzimanju Montenegro Airlinesa

0

Delegacija Montenegro Airlinesa (MA) i Ministarstva saobraćaja Crne Gore otputovala je u Dubai, saznaje „Dan”.

Prema tim informacijama, delegacija predvođena predsjednicom odbora direktora Daliborkom Pejović ostaće u Dubaiju, gdje je sjedište Etihada, dva dana.

Razlog odlaska višečlane delegacije jesu pregovori sa Etihadom o kupovini Montenegro Airlinesa. Osim Pejovićeve, za Dubai će putovati direktorica Lidija Pantović, komercijalni direktor Predrag Marković i pomoćnik ministra saobraćaja Nebojša Krstajić.

MA je već drugu godinu zaredom na listi preduzeća koje Vlada planira da privatizuje.

Prema dokumentaciji Savjeta za privatizaciju, Vlada, koja je skoro stopostotni vlasnik nacionalnog avio-prevoznika, prodala bi većinski paket preduzeća, odnosno 50 odsto plus jednu akciju budućem partneru.

Etihad je prije nekoliko godina kupio nacionalnu avio-kompaniju Srbije i ranije se spekulisalo da bi kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata mogla da postane vlasnik MA. Etihad i MA su krajem novembra potpisali sporazum o strateškoj saradnji.

MA ima ukupan gubitak od oko 65 miliona evra i posljednjih godina je redovno dobijao višemilionsku pomoć od Vlade. Ministarstvo saobraćaja je početkom ove godine predložilo produžavanje pomoći za MA i novo davanje garancija, iako ni prethodni plan restruktuiranja nisu poštovali.