Etihad i Lufthansa uspostavljaju partnerstvo

0

Etihad Airways i Lufthansa najavile su uspostavljanje novog komercijalnog partnerstva, potpisujući niz ugovora od usluga cateringa do održavanja letjelica.

Dvije vazduhoplovne grupacije su potpisale globalni ugovor o cateringu vrijedan 100 miliona dolara i memorandum o razumijevanju kojim uspostavljaju saradnju u području održavanja, popravke i remonta aviona.

Ugovorom o catering uslugama u trajanju od četiri godine predviđeno je da kompanija LSG sky chefs koja posluje u sastavu Lufthansa grupe, pruža usluge cateringa avio-kompaniji Etihad u 16 gradova u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Pored toga, Etihad i Lufthansa Technik potpisali su memorandum o razumijevanju kojim se ispituju mogućnosti za saradnju u području održavanja, popravke i remonta aviona Etihada i avio-kompanija u kojima ima vlasničke udjele, kao i mogućnosti za sinergiju s kompanijom Etihad Airways Engineering.

Takođe je objavljeno da je prethodno najavljena code-share saradnja između dvije grupacije počela vrijediti od 1. februara, za kupovinu karata na letovima između Abu Dabija i destinacija u Njemačkoj.

To znači da će Lufthansa dodati svoju oznaku ‘LH’ na letove koje Etihad Airways dva puta dnevno obavlja između svog matičnog aerodroma u Abu Dabiju i Frankfurta i Minhena, dok će Etihad pridružiti svoju oznaku ‘EY’ direktnim interkontinentalnim letovima Lufthanse između Frankfurta, poslovnog i komercijalnog središta Nemačke, i Rio de Žaneira u Brazilu i glavnog grada Kolumbije, Bogote, kada budu dobijena odobrenja od odgovarajućih organa vlasti. (SeeBiz)