Essex Europe u Srbiji otvorio pogon vrijedan 30 miliona eura

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorili su danas u Zrenjaninu pogon kompanije “Eseks Jurop” /Essex Europe/, u kojem će se proizvoditi emajlirana bakarna žica za transformatore, motore i generatore.

Riječ je o pogonu vrijednom 30 miliona eura, u kome će posao naći 160 radnika.

Vučić je otvarajući pogon rekao da je Vlada Srbije pomogla ovu investiciju, jer želi da djeci u Srbiji pruži sigurnu budućnost.

Mirović je istakao da je pogon “Eseksa” velika i značajna investicija ne samo za Zrenjanin.

“Izvoz iz ove kompanije će iznositi 150 miliona eura, plate će biti iznad prosjeka u Srbiji. To ukazuje, da je dolazak kompanije `Eseks` veliki poduhvat, kako za Zrenjanin i Vojvodinu, tako i za cijelu Srbiju”, rekao je Mirović.

Na ceremoniji otvaranja pogona okupljenima su se obratili i predsjednik kompanije “El-Es korporejšn” /LS Corporation/ i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

“Eseks Jurop” sa sjedištem u Francuskoj, evropska je podružnica kompanije “Superior Eseks” /Superior Essex/ iz Sjedinjenih Američkih Država /SAD/ i vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora.

Kompanija “Supserior Eseks” globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica i dio je južnokorejske “El-Es grup” /LS Group/.

Ta kompanija vodeća je u oblasti elektromaterijala i elektronike, čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara.

Srna