Erste o CEE regiji: Ekonomija Srbije biće najmanje pogođena krizom

0

Od zemalja centralne i istočne Evrope obuhvaćenih analizom Erste grupe, Srbija će biti zemlja najmanje pogođena krizom izazvanom koronavirusom jer se očekuje da će se njena ekonomija u 2020. godini smanjiti za oko 2,3%.

Banka je revidirala svoju prognozu ekonomskog rasta za CEE i sada očekuje da će se prosječni bruto domaći proizvod (BDP) u regiji smanjiti za 4,7% u 2020. godini, navodi Erste Group u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

”Zatvaranje uslužnog sektora na najmanje mjesec i po dana zaustavit će rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentirane zemlje poput Hrvatske i Slovenije suočit će se s teškom recesijom (naše procjene su na -7,5% i -6,7%, respektivno)”, navela je Erste Group.

Oštar pad strane potražnje ostaviće traga na malim otvorenim ekonomijama, dodaje se u izvještaju koji prenosi Seenews.

Na rast izvoza negativno će utjecati prekidi u proizvodnji i poremećaji u lancima opskrbe.

Osim toga, gubici prihoda koji nastaju usljed otpuštanja i nižih iznosa naknada koje sponzoriraju vlade u poređenju s redovnim platama vjerovatno će ograničiti potrošnju domaćinstava na trajna dobra i odjeću za ostatak godine, a sve veća nezaposlenost snizit će povjerenje potrošača, prenosi agencija AFP.

Prema Ersteovom izvještaju, očekuje se da će se rumunska ekonomija ove godine smanjiti za 4,7%.

Ersteova regija CEE obuhvata još i ekonomije Slovačke, Poljske, Mađarske i Češke.

Na dan 13. marta analitičari Erste predviđali su da će u Rumuniji bruto domaći proizvod u 2020. godini rasti za 2%, dok su za Hrvatsku prognozirajli ekonomski rast od 0,5%. Očekivalo se da će srpbijanska privreda rasti za 3% u 2020. godini, dok je prognoza rasta slovenačkog BDP-a bila 2,7%.