Erdogan: Turska naredne godine počinje s proizvodnjom vlastite električne lokomotive

0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako ta zemlja naredne godine počinje proizvoditi vlastite električne lokomotive razvijene domaćim resursima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je to saopćio u obraćanju učesnicima 12. Vijeća za transport i komunikacije koje se održava u kompleksu istanbulskog aerodroma “Ataturk“. Riječ je o višednevnom skupu koji značajno doprinosi razvoju vizija u tom sektoru.

Ističući kako su već ostvareni skoro svi ciljevi koje je Turska postavila prije 12 godina na desetom Vijeću za transport i komunikacije, Erdogan je kazao da je realizirani projekti pokazuju sliku uspjeha, ali i ukazuju na potrebu nastavka razvoja i progresa naspram novih izazova.

Ističući kako je aerodrom “Ataturk“ bio jedno od središta međunarodnog aviotransporta, Erdogan je kazao da se u tom kompleksu sada održavaju nacionalni i međunarodni skupovi najvišeg reda, uključujući i TEKNOFEST.

“Broj aerodroma u Turskoj smo povećali sa 26 na 56, a po okončanju aktuelnih gradnji ćemo to uskoro povećati i na 61“, kazao je Erdogan te je dodao da je novi Aerodrom Istanbul među najboljim i najfrekventnijim aerodromima u Evropi i svijetu.

On je kazao da je u proteklih 19 godina Turska uspjela obnoviti kompletnu željezničku mrežu u dužini od 12.803 kilometra koja je bila u lošem stanju.

“Investiranjem u kopnene puteve smo povećali transport u Turskoj za 170 posto i smanjili nesreće za 80 posto“, rekao je Erdogan.

On je dodao da Turska odlučno iskoristimo sve prilike za rast i razvoj proizvodnje i logistike i to na bazi efikasnog korištenja postojeće infrastrukture i novim investicijama u nju.

“Naš cilj u informacionim tehnologijama je da postanemo država koja razvija, usmjerava i proizvodi te tehnologije, a da ne budemo samo zemlja koja ih koristi i prati“, zaključio je Erdogan.