Erdogan: Turska ekonomija ubrzano se kreće ka mjestu koje zaslužuje

0

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u ponedjeljak kako se turska ekonomija ubrzano kreće ka mjestu koje zaslužuje, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio naciji nakon današnjeg sastanka kabineta u predsjedničkom kompleksu u Ankari.

Erdogan se dotakao Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, za koji je tokom prošlosedmičnog obraćanja pred Generalnom skupštinom UN-a najavio da bi uskoro trebao biti na glasanje pred Velikom narodnom skupštinom Republike Turske.

“Završit ćemo proces ratifikacije Sporazuma do Samita o klimatskim promjenama koji se u novembru održava u Glasgowu”, poručio je Erdogan te dodao:

“Kao i u svim pitanjima, mi ćemo biti na strani potlačenih i žrtava i po pitanju klimatskih promjena.”

Govoreći o ekonomiji, Erdogan je rekao kako će u Turskoj donijeti revoluciju zelenog razvoja.

“Sve srednjoročne i dugoročne razvojne programe pripremamo i provodimo pod vodstvom strukturne transformacije koju zahtijeva revolucija zelenog razvoja”, kazao je Erdogan te naglasio:

“Turska ekonomija ubrzano se kreće ka mjestu koje zaslužuje, ostavljajući iza sebe epidemijske i druge izazove s kojima se suočila u proteklom periodu.”

Erdogan je govorio o obrazovanju.

Najavio je da u Turskoj u januaru pokreću postdoktorski istraživački program po imenu turskog nobelovca Aziza Sancar, a za koji će odabir stipendista vršiti upravo Aziz Sancar.

Erdogan je dodao kako je Turska prva zemlja u svijetu s najvećim brojem javnih visokoškolskih internata, kao i brojem kreveta.